Brune kager:
500 g. smør
500 g. stødt melis
250 g. lys sirup
250 g. mandler
6 g. st. nellike
26 g st. kanel
1 stk. sukat
16 g. potaske
1 kg. mel
Vanillekranse:
375 g. smør
300 g. melis
150 g. mandler
1 æg
500 g. mel
3 stænger vanilje
Specier:
375 g. smør
300 g. sukker
1 æg
reven skal af 1/2 citron
150 g. mandler
500 g. mel
|
Efter en herlig
middag ved Ole B, fremdrog han til kaffen, cognac'en og cigaren disse
himmelske småkager - frembragt af Fru Laursen, hans svigermor. Jeg
anmodede på stedet om opskriften på disse vidundere og modtog efter et
par dage dette brev. Prøv selv, og
du vil ikke kunne forstå hvordan det har været muligt at holde Jul
uden disse himmerigsmundfulde.
Kære Ven!
Det glæder mig, at du kunne lide mine kager, det er der mange, der kan,
så jeg tror, at jeg er oppe på ca. 2000, som jeg bager til Jul!
Det er ikke sparekager, jeg gider ikke at have det store arbejde, som
det virkelig er, og så kunne købe dem lige så gode! Mine mål er ikke
helt pålidelige, da jeg ikke ejer en vægt, men jeg prøver!
Brune kager:
500 g. smør sættes over ilden med 500 gr. stødt melis og 250
gr. lys sirup. Når det når kogepunktet flyttes gryden over på
køkkenbordet, og følgende røres i: 200-250 gr. groft hakkede smuttede
mandler - 6 gr. st. nellike - 26 gr. stødt kanel - 1 stk. hakket sukat
- 16 gr. potaske, som er opløst i lidt kogt vand. Først når grydens
indhold er lunkent røres 1 kg. hvedemel i. Dejgen æltes
godt (tungt job) og formes til 3 - 4 pølser som stilles koldt
(køleskab). Skæres ud i meget tynde skiver. De bages ved ca. 175
grader ca. 7-8 minutter øverst i ovnen. De skal stå lidt på pladen
inden de lægges over på noget papir. Jeg bruger aviser.
Vanillekranse:
375 gr. smør røres godt med 300 gr. melis - 150 gr. mandler,
fint malede (behøver ikke at smuttes) + 1 æg røres i. Til sidst 500
gr. hvedemel + 3 stænger vanille hvor du skraber kornene ned i dejgen.
Dejgen sættes koldt og kransene sættes tæt på pladen. Bages ved ca.
200 grader på øverste rille i ca. 8 - 10 minutter. Jeg former alle
kransene, inden jeg begynder at bage, da dejgen hurtigt bliver for
blød. Jeg bruger en gammeldags kødhakkemaskine (ingen kniv).
Specier:
Dem bager jeg hele året. Du kan selv gange portionen op!
375 gr. smør - 300 gr. sukker - 1 lille æg - reven skal af en halv
citron - 150 gr. fint hakkede uskoldede mandler - ca. 500 gr. hvedemel.
Sukker og smør røres godt. Det øvrige tilsættes - tilsidst melet.
Formes til tykke pølser. Stilles koldt. Skæres fint ud. Bages ved 200
grader øverst i ovnen ca. 10 minutter. Skal stå lidt på pladen inden
de tages af!
God fornøjelse! Du kan ringe
til mig hvis du er i tvivl.
GOD JUL!
|